Ползите от киселото мляко като естествен пробиотик

кисело млляко булгареа пробиотик естествен пробиотик
Закваската, използвана за приготвянето на киселото мляко Булгареа, съдържа две ключови бактерии...
Булгареа - Hero BG

Закваската, използвана за приготвянето на киселото мляко Булгареа, съдържа две ключови бактерии – Streptococcus Thermophilus и Lactobacillus Bulgaricus. Тези приятелски бактерии играят важна роля за здравето ни като пробиотици, подобрявайки имунната система и общото благополучие.

 

Какво са всъщност пробиотиците?

Пробиотиците са полезни бактерии от микроскопичен размер, които обитават червата и помагат за храносмилането, като същевременно предпазват от вредни микроорганизми. Вече през 1907 година руският учен и Нобелов лауреат Ели Мечников описва важността на Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus в книгата си "Удължаване на живота".

 

Lactobacillus Bulgaricus

Можем да представим храносмилателната система като бойно поле, където добрите бактерии, като Lactobacillus Bulgaricus, се борят с потенциално опасни токсини. Тези бактерии подпомагат развитието на други полезни организми, създавайки силна защитна армия срещу вредните микроорганизми. Lactobacillus Bulgaricus има способността да се размножава в стомашната среда, където усвояваме храната, предпазвайки организма от инфекции и помагайки за поддържането на здравословен хранителен баланс.

Тези бактерии също секретират киселини, които намаляват риска от чревни инфекции и имат антибиотично действие.

 

Streptococcus thermophilus

Streptococcus thermophilus не разполага с повърхностни протеини, които позволяват на вредните бактерии да се прикрепят към тъканите на организма. Освен това, тази бактерия спира превръщането на нитратите в канцерогени вещества. Сътрудничеството между Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus увеличава ефективността на киселото мляко като пробиотик.

 

Антитуморно действие

Изследвания показват, че както Lactobacillus Bulgaricus, така и Streptococcus thermophilus имат антитуморно действие, като предпазват от развитието на ракови заболявания.

 

Прием на антибиотици

Прекомерната употреба на антибиотици може да наруши баланса на бактериите в червата, но приемът на кисело мляко като пробиотик може да помогне да се възстанови този баланс и да се предпази организма от негативните последици като затлъстяване и диабет.

Киселото мляко е полезен и естествен източник на пробиотици, които подпомагат храносмилането, предпазват от инфекции и ракови заболявания, и помагат за възстановяване на бактериалния баланс в организма. Ако искате да се възползвате от тези ползи, изберете чист и биологичен продукт без генно модифицирани съставки, създаден от 100% българско мляко.