По-подробно за българското кисело мляко

кисело мляко булгареа мляко ферма
Българската кухня изпъква с уникална храна, а киселото мляко заема специално място в нея. Обичано поколение след поколение, това национално богатство несъмнено пленява сърцата и небцата на българите.
Булгареа - Hero BG

България има една от най-богатите кухни в световен мащаб. Географски разположена на кръстопът, страната ни е взела добри практики, както от Европа, така и от Ориента. Родната кулинария има влияние от ориенталската, руската, френската, немската и дори италианската кухня, но има и силна идентичност, кореняща се в родните продукти. Българската кухня изпъква с уникална храна, а киселото мляко заема специално място в нея. Ако се замислите може би са малко традиционните български ястия, към които не може да се добави кисело мляко. То допълва перфектно почти всяко ястие! Обичано поколение след поколение, това национално богатство несъмнено пленява сърцата и небцата на българите и техните гости.

С хилядолетна история, киселото мляко разказва своята история в книгата "Българското кисело мляко" на д-р К. Попдимитров. През вековете този продукт пресича граници, докато лечебните му свойства се узнават дори от френския крал Франсоа I.

През 1905 г., д-р Стамен Григоров разкрива тайната на българското кисело мляко. Специфичната ферментация, благодарение на бактерии като Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus, прави този продукт уникален и ценен. Този съюз отвежда вкуса и полезните свойства на киселото мляко на съвсем ново ниво.

Откритието си д-р Григоров докладва пред френския институт „Пастьор“. Предизвиква широк отзвук в научните среди, като привлича вниманието и на един от основателите на съвременната имунология и бъдещ лауреат на Нобелова награда за медицина – Иля Мечников. Той потвърждава изследванията на д-р Григоров и базира на тях своя концепция, която разглежда киселото мляко като пробиотично решение – превенция на преждевременното стареене и основен извор на дълголетието в България.

Редица изследвания през годините продължават да доказват предимствата на този изконен български продукт – от първата научна публикация от 1905 г. и дори проучване за противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, дело на проф. Акийоши Хосоно от университета Шиншу в Япония.  Установено е, че свойствата  зависят от типа щамове Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, а не толкова от вида на млякото.  

Широкото му прокламиране като извор на дълголетие превръща киселото мляко в търсена част от диетата в Европа и света. Разбира се, чуждестранният продукт именуван често „йогурт“ се различава от родното кисело мляко. У нас вкусът и консистенцията му се дължат на коктейл от полезни бактерии, връзката между тях и традиционната ни технология на приготвяне.

 

Българското кисело мляко има редица ползи за здравето, сред които:

 

 • Като ферментирала храна спомага храносмилането
 • Подкрепя здравето на чревния микробиом
 • Има противовъзпалителен ефект при чревни проблеми
 • Може да намали свръхрастежа на вредни бактерии
 • Като пробиотик спомага елиминирането на H. pylori
 • Източник на лесно усвоим калций, необходим за здрави кости и зъби
 • Снижава риска от сърдечно-съдови заболявания като понижава "лошия" холестерол
 • Спомага неутрализирането и извеждането на токсините от тялото
 • Има противотуморна активност
 • Забавя процесите на стареене
 • Има ниски нива на лактоза, благодарение на по-дългата ферментация
 • Спомага имунната функция

 

За да се насладите на всички блага на киселото мляко, изберете продукт от висок клас, създаден в съответствие с утвърдена технология и в сърцето на традициите. Производството на кисело мляко с продължителен срок на годност, без изкуствени добавки, е не само възможно, но и наистина постижимо. Ключът към успешната реализация на този стремеж е тясно свързан със степента на хигиена в производствения процес. При наличие на вторично замърсяване в млякото, се формират дрожди, които в последствие могат да променят вкуса и да предизвикат познатото "подуване" на капачката - един вид сигнал за потребителите, че нещо не е в ред.

Не е необходимо да бъдете загрижени относно наличието на сухо мляко, което се отбелязва в състава на киселите млека. Въпреки неговата лоша репутация, сухото мляко е наистина благороден герой с напълно естествен произход. То представлява сурово краве мляко, на което е просто изпарено около 87% от съдържанието на вода, като всички хранителни стойности са запазени. Технологията, използвана за този процес, е специфична и прилича на тази, използвана при производството на разтворими бебешки млека. Само висококачествено сурово мляко може да премине през този процес, който е от съществено значение за постигането на необходимата термична обработка. Компаниите, които се занимават с производството на кисело мляко, използват сухо мляко не заради икономия, а по-скоро с цел да предложат продукт с висок стандарт и качество във всяка една опаковка.

През годините основната мисия на Булгареа е да съхрани вкуса на традиционните български млечни продукти, като използва чисти и натурални съставки:

 • Без палмова и други растителни мазнини
 • Без изкуствени оцветители, добавки и консерванти
 • Контрол на качеството на всеки етап от производствения процес - доставка, преработка и експорт на продуктите
 • НАССР система и изследвания от независими акредитирани лаборатории за допълнително външно гарантиране качеството на продуктите
 • Грижа и обучения за фермите, с които работи дружеството
 • Грижа и хуманно отношение към животните в собствената ферма
 • Отговорност и грижа за служителите и общността, в която се развива компанията
 • Отговорно отношение към природата – рециклиране, активна биогаз инсталация, грижа към обработваемата земя

 

Булгареа е доказала своята преданост към българската традиция в производството на кисело мляко. Ние се стремим да съхраним автентичния вкус на българското кисело мляко и се придържаме към традиционните производствени технологии, предписани от БДС. Благодарение на този усърден труд, производството ни постоянно расте и придобива все по-голям брой почитатели.Булгареа работи с изцяло затворен цикъл на производство - от земята, през кравите, до мандрата. Млякото тук преминава през процес на млечнокисела ферментация, благодарение на културите Лактобациликус Булгарикус и Стрептококус Термофилус, култивирани в България, за да се превърне в продукта, който всички знаем и обичаме - Булгареа - кофичка, която е истинска божествена традиция.